Omul din spatele costumelor la care fiecare cusătură spune o poveste: ”La croitor mergi ca la medic, să vorbești cu sinceritate și despre complexe”

Omul din spatele costumelor la care fiecare cusătură spune o poveste: ”La croitor mergi ca la medic, să vorbești cu sinceritate și despre complexe”
Anghel Constantin are, în Târgoviște, propriul său atelier de croitorie încă din anul 1990 (foto: arhivă personală)
Publicat: 23/06/2024, 09:00

La cei 67 de ani ai săi, Anghel Constantin este unul dintre cei mai experimentați croitori din România. Are un atelier în Târgoviște, iar cei care îi cunosc potențialul bat drum lung numai ca să-și facă un costum la croitorul căruia i s-a dus vestea în toată țara în cei peste 50 de ani de activitate. A deprins tainele acestei profesii în anul 1971, când s-a înscris la școala profesională UCECOM, iar încă de atunci s-a specializat în croitoria la comandă pentru bărbați. Înainte de 1989, mulți români își făceau haine la croitor, inspirați fiind de ce vedeau în revistele aduse din străinătate, modele care nu se regăseau la noi în magazine. Anghel Constantin a trăit, însă, și vremuri tulburi, de la Revoluție până prin anii 2000.

  • La acea vreme, piața a fost invadată de haine din import, multe de calitate îndoielnică, dar la prețuri foarte accesibile. Cu toate acestea, cei care au ținut la calitatea vestimentației lor au descoperit sau au revenit spre atelierele de croitorie, clienți cu gusturi rafinate, dar și pretențioși în aceeași măsură. Îi trec pragul atelierului de la corporatiști, medici, antreprenori și directori de instituții până la politicieni, care vin din toate colțurile țării.
  • Anghel Constantin este ajutat la atelier și de cele două fiice ale sale. Fiica sa cea mare se ocupă de consilierea clienților, în timp ce mezina familiei s-a axat pe partea creativă.

Anghel Constantin face parte din garda veche a croitorilor români. Din generația sa îi numeri pe degete pe cei care încă mai profesează. Încă din 1990, are propriul său atelier în Târgoviște, oraș în care trăiește și lucrează și acum. Croitoria este o afacere de familie, pe care o duc mai departe cele două fiice ale maistrului croitor.

”Cos de peste 50 ani, deci croitoria face parte din viața mea și a familiei mele, copiii mei crescând în atelier, iar în vacanțe își câștigau banii de buzunar din croitorie. Soția mea a fost șef de secție al departamentului lenjerie bărbați în cadrul Sârguința Târgoviște, deci suntem o familie de croitori.

Fiica cea mare, consultant de imagine, are un rol esențial în consilierea clienților, ajutându-i să aleagă ținute potrivite pentru evenimentele la care urmează să fie prezenți. Ea ghidează clienții în alegerea materialelor de înaltă calitate, provenind de la furnizorii de renume din Marea Britanie și Italia, cu care colaborăm de mulți ani.

Mezina familiei a fost și este concentrată pe partea creativă. O privesc ca pe extensia mea în interiorul activității din atelier, dornică să dezvolte designul vestimentar și adaptarea tiparelor la cerințele actuale în moda masculină”, ne-a spus Anghel Constantin.

”După școală, le făceam pantaloni evazați prietenilor mei”

Povestea unei cariere de succes de peste 50 de ani a început pe vremea când Anghel Constantin era adolescent. Avea doar 14 ani când s-a înscris la cursurile de croitorie la școala profesională UCECOM din Ploiești. S-a orientat spre aceste cursuri din rațiuni practice, deoarece era o școală care-i asigura un loc de muncă după absolvire și era plătit în perioada de practică.

La scurt timp, Anghel Constantin și-a dat seama, însă, că această profesie i se potrivește ca o mănușă, iar pasiunea și seriozitatea sa au dat roade când încă nu ajunsese nici la vârsta majoratului.

Imediat cum am învățat să croiesc și să cos, după școală și la final de săptămână, le făceam pantaloni evazați prietenilor mei, care îmi aduceau poze cu modele din cataloagele Neckermann. La doar 17 ani, am câștigat concursul «Degetarul de aur», o distincție acordată celor mai îndemânatici ucenici în croitorie, deoarece asimilam foarte repede informația și o puneam în practică acasă, mă intrigau provocările fiecărei comenzi și îmi plăcea să vorbesc cu clienții pentru a răspunde unei nevoi specifice fără să impun stilul meu de lucru. La vârsta de 22 ani, am devenit cel mai tânăr maistru croitor din cadrul Sârguința Târgoviște, după specializarea la Iași, și mi s-a repartizat un atelier de croitorie al Sârguința Târgoviște, unde am coordonat, până în 1989, echipa de croitori care realiza costume bărbătești la comandă”, ne-a mai povestit apreciatul croitor.

Atât soții Anghel, cât și fiicele lor sunt implicați în atelierul de croitorie de la Târgoviște, care este o afacere de familie (foto: arhivă personală)

Are clienți din corporații, dar și medici și politicieni

După Revoluție, piața a intrat, însă, într-un declin, iar croitorii care erau la mare căutare până atunci au intrat într-un con de umbră. Au fost zece ani în care hainele ieftine și necalitative au început să concureze cu atelierele de croitorie.

În ciuda acestei perioade dificile, Anghel Constantin nu și-a trădat niciodată profesia pe care o iubește atât de mult și nu s-a gândit să o abandoneze.

A mers înainte cu optimism, iar timpul i-a demonstrat că a fost o decizie înțeleaptă. Odată ce românii au prins gustul hainelor de calitate, din ce în ce mai mulți clienți cu pretenții au început să treacă pe la atelierul său, de la corporatiști, medici, antreprenori și directori de instituții până la politicieni. Unii vin chiar și din zone mai îndepărtate ale țării doar ca să poarte un costum care iese din mâinile apreciatului croitor din Târgoviște.

”Înainte de ’89, românii își făceau haine la croitor, deoarece se inspirau din revistele aduse din afară, unde observau tendințele în modă și nu găseau în magazine acele modele. După ’89 până la începutul anilor 2000, a fost o perioadă de tranziție în economie, de instabilitate, dispariția industriei prelucrătoare autohtone în domeniul textil, venituri mici, cantitate în detrimentul calității, accesul facil la haine importate vândute în bazaruri, târguri săptămânale și tarabe.

După această perioadă, o dată cu accesul românilor la Internet și identificarea unei nevoi de costume la comandă de calitate, a apărut necesitatea unei comunicări către o clientelă care locuia nu doar local, în Târgoviște, unde aveam atelierul, ci și național, care se informa din mediul online, ne contacta și venea la măsuri. Astfel, a apărut numele de marcă Anghel Constantin Tailoring și promovarea online o dată cu implicarea activă a celor două fiice în activitatea atelierului.

În prezent, sunt probabil singurul maistru croitor din România care are propriul atelier și și-a menținut specializarea”, ne-a mai spus Anghel Constantin.

Mezina familiei Anghel se ocupă la atelier de partea creativă (foto: arhivă personală)

”Fiecare cusătură și fiecare finisaj contează”

Maistrul croitor a fost tentat să-și extindă activitatea și la București, dar, în final, s-a dovedit că este mai rentabil să rămână doar cu afacerea de la Târgoviște, unde îi vin clienți din toată țara.

Am avut un punct de lucru în București, dar, deoarece deplasările afectau productivitatea echipei, toți clienții ne vizitează acum exclusiv la atelier, unde au ocazia să vadă de fiecare dată cum se desfășoară întreg procesul de creație și să se conecteze direct cu meșteșugul și procesul creativ din spatele fiecărui produs realizat de noi.

În relația croitor-client dezvoltată de noi este esențial ca oricine ne vizitează să vadă meșteșugul din spatele costumului și că un croitor român poate coase ca un croitor de oriunde din lume.

Croitoria la comandă necesită o atenție deosebită la detalii. Fiecare cusătură și fiecare finisaj contează în crearea unui produs de calitate. La croitor mergi ca la medic, îmi place să spun. Ca să ajungi la rezultatul dorit, trebuie să te deschizi și să vorbești cu sinceritate despre complexe, dacă ele există, și astfel să putem face cel mai bun tipar”, a mărturisit Anghel Constantin.

Maistrul croitor nu are de gând să renunțe la profesie prea curând, iar principala motivație este faptul că talentul i-a fost moștenit de fiica sa cea mică.

Fiica cea mare a maistrului croitor consiliază clienții în alegerea materialelor pentru costume, dar nu numai (foto: arhivă personală)

”De retras din activitate, încă nu mă retrag, fiind o meserie pe care o practic cu mare drag. Dorința fiicei mele de a continua activitatea în cadrul atelierului, cu experiența mea ca și mentor, mă motivează să rămân activ în meserie”, a mai spus apreciatul croitor.


CITEȘTE ȘI:

Povestea celui mai faimos CROITOR din București. A croit haine și a retușat costume pentru președinți de stat, miniștri și artiști celebri

Povestea CROITORESEI din România care și-a deschis propriul atelier în Italia. Care este cel mai mare vis al ei

Claudia Voicu
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...